Yazı kategorisi: Biyografi

Son zamanlarda şarkılarını beğenerek dinlediğim kişi: Umut Kaya


Umut KayaSon zamanlarda şarkılarını çok ve beğenerek dinlediğim rock müzik sanatçısı ve söz yazarıdır kendisi. Bence hakettiği yeri bulamayan birkaç sanatçıdan birisidir. Kendisi mi çok tanınmak istemiyor yoksa önünü kesen birşey mi var bilmiyorum ama bence mümkün olursa çok iyi bir sanatçı olabilir. Okuduklarıma göre Detone isimli bir grupta vokalistmiş. Daha sonra grup teknik nedenlerden dolayı dağılmış. Eğer Model yada Kolpa gibi güzel bir grupla tekrar devam ederse gerçekten iyi bir çıkış yapabilir.

İlk albümünü Aralık 2008’de albümün çıkış parçası “Mevsimler Geçerken” (http://youtu.be/Fy97JSepz6M) ile listelerde en başlarda yer almış. “Mış” diyorum çünkü o zamanlar hiç dinlemiyordum. Söylediğim gibi son zamanlarda dinlemeye başladım ve daha önce farketmediğim için çok üzülmüştüm. Kısmet değilmiş. Neyse albüm tarihine geri dönelim 🙂 Office Project tarafından animasyon şeklinde klip hazırlanarak “Mor Yazma” (http://youtu.be/-emQ1Igy9uA) şarkısını çıkardı. Yine üçüncü “Bana Kelime Yapma” şarkısını da Office Project’in hazırladığı bir kliple Mart 2011’de sevenlerinin karşısına çıkardı. Ayrıca bu klip sanatçının ilk performans klibidir. Alternatif Rock’a Alaturka’yı da getirerek “Alternatif Alaturka Rock” akımını başlatmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri bölümünü bitirmiştir. İzmir’de barlarda “Detone” adıyla çalan grup daha sonra kadroyu koruyarak solistin solo adıyla albüm çıkartmaya karar vermiştir. Albüm tanıtım turnesi adı altında başladığı konserler zinciri, gördüğü büyük ilgiden dolayı hala devam etmektedir. Türkiye genelinde 100’den fazla konser vermişlerdir. Umarım benim bulunduğum taraflara da gelirler. 🙂

‘Benim Annem Bir Melek’ dizisinin jenerik müziğini ve ‘Çakıl Taşları’ isimli gençlik dizisinin de tüm müziklerini yapan sanatçı 2. albüm için çalışmalarına devam etmektedir.

Kendisi müzikal bir çevrede büyüyüp lise orkestrasında davul çalarak müzik hayatına atılmış. 1999 yılından itibaren yakın zamana kadar grubu Detone ile İzmir’in önemli rock barlarında canlı performanslar yaptı. Grup, 2007’de gerçekleşen 12 Yaban Gülü dizisinin 13 bölümünde canlı performans sergiledi. İzmir’de Türkçe canlı müzik geleneğini başlatan Detone isimli grubuyla kısa zamanda hem ‘cover’ parçalarla, hem de kendi parçalarıyla ün kazandı. Emre Aydın’nın albümü öncesinde bir süre beraber performanslar gerçekleştirdiler. “Detone” grubu olarak 12. Roxy Müzik Günleri’nde özel ödüle layık görüldüler. İnşaallah daha birçok ödüle layık görülecekler.

Jack Daniels Rock Müzik Yarışması’nda finale kadar gelmelerine rağmen teknik nedenlerden dolayı geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Mevcut albümdeki tamamı Umut Kaya imzalı 10 şarkının yanı sıra 6 adet ‘cover’ parçaları bilinmektedir. Sanatçının kendi adını taşıyan ilk albümünde 10 parça Mevsimler Geçerken, Senin Gibi Olsun(rakı), Mor Yazma, Ver O Güzel Gözlerinden Birini, Bana Kelime Yapma, Artık, Ben Seni Sevemedim, Bilmem, Senin, Yanıma Yataydı bulunmaktadır. “Mevsimler Geçerken” ve “Yanıma Yataydı” şarkılarının sözleri Umut Kaya ve Barış Karaduman ortak yapımı olup, diğer tüm albüm şarkılarının söz ve müzikleri Umut Kaya’ya aittir.

Ayrıca “Yanıma Yataydı” benim ev sevdiğim şarkısıdır 🙂 Kendisinin gerçekten iyi bir sanatçı olacağına inanıyorum. Bahtın açık olsun Umut kardeşim 🙂

Yazıyı onun için yapılan birkaç yorumu ve Yanıma Yataydı videosunu paylaşarak bitirmek istiyorum:

ekşisözlük‘ten machine adlı üyenin yorumu:
detonenin basarılı yakısıklı hakettigi yerde olmayan hakettigi yere bi gün gelicegine inandıgım vokalisti

http://eksisozluk.com/entry/3914943

——————————————————–
ekşisözlük‘ten stilllife adlı üyenin yorumu:
çok orjinal bir albümle müzik piyasasına girmiş, yeni bir soluk katmıştır.

http://eksisozluk.com/entry/14524969

——————————————————–
ekşisözlük‘ten tekduze adlı üyenin yorumu:
detone’den teknik nedenlerden dolayı ayrıldığını her röportajında dile getiren, enteresan şekilde hiç tarzı olunmasa bile insanı içine çeken bir albüm yayınlayan şahıs.

http://eksisozluk.com/entry/14684045

——————————————————–

incisözlük‘ten ezicipro adlı üyenin yorumu:

yanıma yataydıyı severiz, ailecek takip ediyoruz

http://inci.sozlukspot.com/e/73525105/

——————————————————–

incisözlük‘ten the verve adlı üyenin sade yorumu:

sesi güzeldir.

http://inci.sozlukspot.com/e/115235428/

——————————————————–

Umut Kaya – Yanıma Yataydı

Umut Kaya Resmi Web Sitesi: http://www.umutkaya.com.tr/

Umut Kaya Facebook Fan Sayfası: https://www.facebook.com/umutkayafan

Kaynak:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Umut_Kaya_%28%C5%9Fark%C4%B1c%C4%B1%29

http://eksisozluk.com/umut-kaya–831142

http://inci.sozlukspot.com/w/umut-kaya/2/

Yorum bırakın